“Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη” 6 Απριλίου

“Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη” 6 Απριλίου

Γίνε και εσύ πρεσβευτής του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη!

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου. Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί – έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.

Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης συμβάλλουμε στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Ενθαρρύνουμε δράσεις ενίσχυσης μιας υγιούς, ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας με καινοτόμα προσέγγιση μέσα από τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Η Φυσική Αγωγή είναι το μόνο αντικείμενο μέσα στο σχολικό πλαίσιο που απαιτεί μέσα από το παιχνίδι συνεργασία, αλληλοϋποστήριξη και αποδοχή, αλληλοσεβασμό, ομαδικότητα, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή, κοινωνική και διαπολιτισμική προέλευση και λειτουργεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπολιτισμικό μέσον που διευκολύνει τη γνώση των πολιτισμών άλλων λαών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής,  θα μάθουν να σέβονται τα άτομα του άλλου φύλου, τον αντίπαλο, το συμπαίκτη, τους κανόνες του παιχνιδιού, τις αποφάσεις των διαιτητών ή κριτών, να δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Μέσα από την κίνηση και το παιχνίδι τα παιδιά βιώνουν τις αξίες του μαθήματος και τις μεταφέρουν στην καθημερινή τους ζωή.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε συμμετέχουμε με τους μαθητές/τριές μας στην Παγκόσμια Ημέρα με τη δράση «Μια ζωγραφιά για την Ειρήνη» μέσα από το πλαίσιο του Αθλητισμού. Στη συνέχεια στέλνετε τη ζωγραφιά μέσω του σχολείου  και του υπεύθυνου εκπαιδευτικού γράφοντας το ονοματεπώνυμό των μαθητών/τριών σας στο info@horizontes4all.org  και μέχρι  την Παρασκευή 9/4. Όλες οι ζωγραφιές θα αναρτηθούν στο site του Εκπαιδευτικού Οργανισμού και έτσι θα συμμετέχουμε όλοι ενεργά στον Παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας.