Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΡΟΦΗ- ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ . ΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ!” 2023-2024

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΡΟΦΗ- ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ . ΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ!” 2023-2024

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Ορίζοντες» σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκηρύσσει Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Βιώσιμη τροφή- Βιώσιμος Πλανήτης- Γίνε η ΑΡΧΗ!» για το σχολικό έτος 2023-2024.
Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να αναδείξει την ανάγκη που δημιουργείται στο να στραφούμε σε ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, εστιάζοντας παράλληλα και σε μια πιο υγιεινή διατροφή. Tα συστήματα διατροφής μας σήμερα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της βιοποικιλότητας αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία (λόγω τόσο του υποσιτισμού όσο και του υπερσιτισμού). Βασικός στόχος είναι να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες της σύγχρονης διατροφής, όπως η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, η εξάντληση φυσικών πόρων και η εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων.
Ο διαγωνισμός μπορεί να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών στο εν λόγω ζήτημα, ενώ προσπαθεί να αναπτύξει την κριτική σκέψη των μαθητών/τριών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους για δικαιότερα συστήματα τροφίμων μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς όχι μόνο των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα,
επαναπροσδιορίζοντας τα καταναλωτικά πρότυπα και τις συμπεριφορές και αλλάζοντάς τα. Παράλληλα μέσω του Διαγωνισμού, εμπλουτίζονται οι διδακτικοί στόχοι του Προγράμματος Σπουδών.

apofasi-orizontes

prokirixi-orizontes

ΑΙΤΗΣΗ 2023-24